luni, 9 aprilie 2012

Cum percepem culorile!

 Putem explica ce se intampla un jurul nostru fara sa fim savanti. Copiii nu au nevoie de oameni de stiinta care sa le explice lucruri firesti. Avem nevoie doar de rabdare si entuziasm, iar de aici incolo treaba merge struna.
Si ca adult, demonstratia este mai buna decta orice teorie, apoi in lumea copiilor, cand demonstratia poate fi facuta sub forma de joc, si reusim sa ii starnim curiozitatea copilului acesta va fi capabil sa invete in mod logic, dar si distrandu-se diferite fenomene.
Iata cum ii putem invata pe copii despre cum percepem culorile, despre aer ca si substanta, si nu ca ceva incolor si inodor.
Principiul este ca lumina afiseaza toate culorile curcubeului atunci cand trece printr-un balon.
Avem nevoie de detergent lichid, apa, paie, cani, coli de hartie si creioane colorate. Puneti o cantitate mica de apa si sapun, in cani, astfel fiecare copil are o ceasca de apa cu sapun. Puneti la sfarsit un pai in pahar, scoateti paiul si se lasati solutia sa se scurga o singura data. Suflati usor sa produca un balon.
Vorbiti-le despre aerul din interiorul balonului si subliniati ca balon are culori diferite, deoarece lumina se modifica atunci cand straluceste prin bule.
Intrebati-i pe copii de ce cred ei ca bulele se sparg atunci cand se lovesc de sol. Dupa aceasta activitate, permiteti copiilor sa prinda o parte din bule pe coli de hartie. Discutati despre bula de solutie care lasa un cerc ud. Lasati copiii sa traseze cu creionul in jurul contururilor umede pentru a face desene sau modele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu